دستگاه رابط مغز- رایانه جدید برای مبتلایان به سندروم قفل شدگی
دستگاه رابط مغز- رایانه جدید برای مبتلایان به سندروم قفل شدگی
رابط مغز و رایانه (BCI)، به سیستمی می گویند که رابط میان مغز انسان و کامپیوتر است و از مجموعهای از سنسورها و اجزای پردازش سیگنال تشکیل میشود که فعالیت مغزی افراد را مستقیماً به یک سری سیگنالهای ارتباطی یا کنترلی دیجیتال تبدیل میکند.
سندروم قفل شدگی (Locked-in syndrome) یک حالت بالینی خاصی است که با وجود عدم تحرک اندامهای بیمار، بیداری و هوشیاری وی حفظ میگردد. این وضعیت ناشایع ممکن است با اغما (کما) که بیداری و هوشیاری بیمار دچار اختلال میگردد، اشتباه شود. در موارد سندروم قفل شدگی، بیمار تکلم نداشته و فقط دارای حرکت چشمها در راستای عمودی است، بنابراین حرکت چشمها تنها راه ایجاد ارتباط با بیمار است.
علایم سندروم قفل شدگی عبارتند از:
- فلج چهاراندام
- عدم تکلم
- حرکات محدود چشم که ممکن است به صورت زیر باشد:
- توانایی بازکردن ارادی چشمها
- وجود حرکت چشمها در راستای عمودی (بالا و پایین)
- تقارب چشمها
- حالت خم شدگی در اندامها
- طبیعی بودن نوار مغزی یا الکتروانسفالوگرافی (EEG)
بنابر سایت اینگجت، پژوهشگران سوئیسی مرکز بیو و علوم اعصاب (Wyss) محصول جدیدی با دقت ۷۰% طراحی کرده اند که به کمک انسان آمده تا بتواند ارتباط بیماران با سندروم قفل شدگی و بیمارانی که توانایی هیچگونه حرکتی را ندارند را با دنیای خارج هرچه بیشتر تقویت نماید، و بدین ترتیب گامی دیگر در رفع معضلات و رنجها، و بهبود زندگی آنان بردارد. تیم ویس به جای استفاده از صفحهکلید نوری که در تحقیقات قبلی خود استفاده کردند، با اندازهگیری جریان خون اکسیژنداری که از مغز میگذرد، ابزاری را برای خواندن مستقیم ذهن بیمار توسعه داده است. اینکار به مدد مجموعهای از سختافزار و نرمافزارهای ویژه که به این منظور طراحی شدهآند، عملی شده است.
این تیم از چهار بیمار کمک گرفت که بیماری آنها، یک اختلال نورون حرکتی است که به تدریج توانایی کنترل عضلات بدن توسط سیستم عصبی را از بین میبرد (بیماری ALS که دانشمند فیزیک استون هوکینگ مبتلا به این بیماری است) . محققان ابتدا با استفاده از طیفسنجی مادون قرمز و نوار مغزی، فعالیت الکتریکی و سطح اکسیژن خون را بررسی کردند. سپس بیماران در حین ثبت تغییرات توسط دستگاه، به پرسشهایی که پاسخ آنها “بله” یا “خیر” بود، پاسخ دادند. پس از آزمایش کافی، مشاهده شد که صحت سیستم در بررسی سؤالات بله/خیر، ۷۰ درصد بوده است.
شایان ذکر است که همه این تلاشها مرهون حلقهای از سیستمها و نیز نرمافزارهای رایانهای است که توسط این تیم، طراحی و پیادهسازی شده است. کارشنا سان امیدوارند این تیم، از این دادهها در پژوهشهای آینده استفاده کند و به افرادی که از این بیماری رنج میبرند، کمک بیشتری کند. گفتنی است جزئیات و نتایج مطالعات این تیم به تازگی در مجله پی.ال.او.اس (PLOS) منتشر شده است.
منبع : Engadget